Το ιστολόγιο αυτό φτιάχτηκε για να μπορούν τα παιδιά της σχολικής τάξης να βρουν κάποια στοιχεία για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σίγουρα έχει πολλές ελλείψεις, ελπίζω όμως να μην έχει ανακρίβειες.
Για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν οι ιστότοποι που βρίσκονται στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου.

Πώς να φτιάξω το ηλιακό σύστημα με χαρτόνια

Για να φτιάξουμε ένα ηλιακό σύστημα σε δύο διαστάσεις με χαρτόνι, αυτό που χρειάζεται να προσέξουμε είναι η διατήρηση των αναλογιών στα μεγέθη των πλανητών.
Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε τις διαμέτρους των σωμάτων. Αυτό μπορούμε να το βρούμε εύκολα. Στη συνέχεια θα διαιρέσουμε όλες τις διαμέτρους με τη διάμετρο του Ερμή, τον οποίον θα έχουμε ως μονάδα για την κατασκευή μας. 
Έτσι μπορούμε να δούμε πόσο μεγαλύτερος είναι ο Ήλιος π.χ. από τον Ερμή ή από τη Γη. Εδώ έγιναν και στρογγυλοποιήσεις οι οποίες αλλοιώνουν το αποτέλεσμα. Αλλά χοντρικά μπορεί να φανεί η διαφορά στα μεγέθη των πλανητών.
Από δω και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα. Φτιάχνουμε με το διαβήτη τους κύκλους, τους χρωματίζουμε και τους τοποθετούμε στη σειρά .
Αν οι διαστάσεις είναι μεγάλες αντί για διαβήτη χρησιμοποιούμε κλωστή, μολύβι και καρφί. 
Επειδή ο Ήλιος είναι τεράστιος, καλύτερα είναι να γίνει στη μιαν άκρη του τοίχου σαν ημικύκλιο και στη σειρά μετά να μπουν οι πλανήτες.  Η διάσταση που χρησιμοποιήσαμε εμείς είναι 3 μ. η διάμετρος του Ήλιου και 1 εκατοστό του Ερμή κλπ.
Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για τις αποστάσεις από τον Ήλιο, αν και είναι τόσο μεγάλη η διαφορά στην απόσταση των εσωτερικών και των εξωτερικών πλανητών,  που θα χρειαστείτε έναν τοίχο πολλών μέτρων για να διατηρηθεί η αναλογία!  Δυστυχώς εμείς δεν είχαμε τη δυνατότητα να τηρήσουμε την αναλογία στις αποστάσεις των πλανητών.