Το ιστολόγιο αυτό φτιάχτηκε για να μπορούν τα παιδιά της σχολικής τάξης να βρουν κάποια στοιχεία για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.
Σίγουρα έχει πολλές ελλείψεις, ελπίζω όμως να μην έχει ανακρίβειες.
Για τα στοιχεία και τις φωτογραφίες χρησιμοποιήθηκαν οι ιστότοποι που βρίσκονται στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου.

Διαστημικά τηλεσκόπια

24 Απριλίου 1990. Το τηλεσκόπιο Hubble μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη! Επιτέλους.... Η ιδέα για ένα τηλεσκόπιο έξω από την ατμόσφαιρα της Γης είχε ξεκινήσει από πολύ παλιά.
το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble

Γιατί έξω από την ατμόσφαιρα; Γιατί η ατμόσφαιρα παραμορφώνει το φως και δεν μας αφήνει να δούμε ούτε καθαρά ούτε όσο μακριά θέλουμε. Επίσης πολλά μεγέθη ακτινοβολίας (μήκος-συχνότητα) δεν μπορούν να φτάσουν μέχρι τη Γη κι έτσι δεν μπορούσαμε να τα  εντοπίσουμε με τα γήινα τηλεσπόπια. Έτσι φτιάξαμε διαστημικά. Υπάρχουν πολλών ειδών τηλεσκόπια που το κάθε ένα  εντοπίζει διαφορετικές συχνότητες και διαφορετικά μήκη κύματος.  
Ένα από τα διαστημικά τηλεσκόπια είναι και το Hubble που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη στα 569 χλμ.  Σ' αυτά τα χιλιόμετρα βρίσκεται το τμήμα της  εξώσφαιρας όπου τα μόρια απέχουν χιλιόμετρα το ένα από το άλλο!
Έτσι χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί η ατμόσφαιρα μπορούμε τώρα να έχουμε εξαιρετικές φωτογραφίες από το διάστημα! Μία από αυτές φαίνεται παρακάτω.



Hubble Sees a Horsehead of a Different Color
Το νεφέλωμα της Κεφαλής του Αλόγου στον αστερισμό του Ωρίωνα.
Source: Hubblesite.org



Περισσότερες μπορείτε να δείτε εδώ.

Το Hubble δεν είναι το μοναδικό διαστημικό τηλεσκόπιο. Υπάρχουν αρκετά ακόμα πολλά από τα οποία βρίσκονται ακόμα πιο μακριά από το Hubble.
Παρακάτω φαίνεται μια φωτογραφία που παρουσιάζει τις ακτίνες χ από τον Δία. Αυτές τις εντοπίζει το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra X-ray Observatory που κινείται σε τροχιά 100.000 χλμ γύρω από τη Γη!
Ακτίνες x  από τον Δία

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο με εικόνες του Νεφελώματος της Κεφαλής του Αλόγου από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Herschel (έχει σταματήσει να λειτουργεί) που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον ESA και τη NASA.




Οι πληροφορίες για τη δημιουργία αυτής της σελίδας πάρθηκαν από:
Hubble site
Chandra X-ray Observatory
List of space telescopes